lördag 17 januari 2015

Farmors skorpor



Jag fick för mig att baka en dag när det blåste och regnade som värst. Det tråkigaste är att diska efteråt. Det blir lätt så att bunken står kvar i diskhon hela dagen.



Färdiggräddade kardemummaskorpor på avsvalning.



Nu har jag delat dem med hjälp av en gaffel för att få den där raspiga ytan. Nu tillbaka in i ugnen för att torka.



Äntligen blev det dags för avsmakning. Alltså, en kopp kaffe och en kardemummaskorpa med smör, det är ju helt fantastiskt. 

Min farmor bakade ofta skorpor när hon vaknade tidigt om morgonen. När de hade torkat i ugnen och hon inte kunde vänta längre kom hon ut till oss i sommarstugan och hoppades att nån skulle vara vaken. Då var klockan halv sju, sju. Snacka om att vara upp med tuppen.

Nu var jag ju inte uppe klockan fyra och bakade dessa godingar. Jag är inte känd för att vara morgonpigg precis. Men jag hoppas på att bli det med åldern. Det återstår att se.

Här är receptet på skorporna:

ca 30 st

4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjöl, bakpulver, socker salt och kardemumma i en bunke. Smula ner smöret och blanda noga.

Vispa ihop ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner det i mjölblandningen. Arbeta ihop degen men knåda inte för då blir skorporna sega.

Dela degen i två delar och rulla till två längder ca 30 cm och lägg på plåt med bakplåtspapper. (Jag gjorde små bollar istället och gräddade dem i 10-12 minuter.)

Grädda i ca 15 min. Låt längderna svalna något innan ni skär dem i bitar.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt och torka mitt i ugnen i 30-40 minuter.

Stäng av värmen och öppna luckan och låt skorporna svalna i ugnen.

Förvaras i burk, gärna en snygg gammal plåtburk om ni har, och håller i flera veckor om ni inte hinner äta upp dem innan dess.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar