onsdag 3 juni 2015

Det osynliga som är så viktigt

Ibland tänker jag på att många saker som är riktigt viktiga i livet inte syns för blotta ögat. Det är inte ett stort hus, en ny och dyr bil i garaget eller en glittrande pool i trädgården som är det viktigaste. Inte heller en dyr semesterresa, exklusiva champagneflaskor eller svindyra handsydda skor från Italien



Syre syns inte när man försöker titta på det men är väldigt viktigt får man väl ändå säga. Frisk luft syns inte så väl helt enkelt. Att gå ut i naturen och riktigt känna den syrerika fräscha luften med en touch av tallbarr, kåda, nyklippt gräs eller hägg som blommar, det är viktigt och får mig att känna mig rik.



Att vara frisk är en underbar känsla och många, många sjukdomar syns inte utanpå människorna som bär på dem. Många av dessa människor är dessutom mästare på att bära sina sjukdomar så att det inte ska synas. Man vill inte per automatik se risig och trött ut utan anstränger sig för att vara fräsch, pigg och snyggt klädd och se representativ ut. Att ha en dag då man känner sig hyfsat utvilad, lite stark och med tillförsikt inför framtiden, det är att vara rik.



Kärlek är jätteviktigt i vilken form den än kommer till oss. Känslan av kärlek i våra hjärtan syns inte men känns desto mer. Jo den syns nog förresten i våra ögon när vi tittar på den vi älskar, den hörs i vår röst när vi pratar om eller till den vi älskar och den känns genom huden när vi håller om den vi älskar. När jag ser mina barn eller min älskling och känner hur hjärtat slår extra hårt känner jag mig rik. Vilken lycka!



Känslor som avsky, hat och ondska syns kanske inte på en persons utseende i första hand utan reflekteras i deras handlingar. Den som säljer dyra biljetter till flyktingfartygen/gummibåtarna som förliser i Medelhavet ser väl troligen ut som folk gör mest men har med stor sannolikhet en brist på empati för de människor som ska åka med. Det är sånt som man inte kan se på utanskriften, att folk tänker vara elaka eller luras. Eller rent av försöka döda en. 

Sådana personer gör man bäst i att undvika eller hålla på så långt avstånd som möjligt. De där som suger ut all energi och livslust ur en. Problemet är ju bara att människor inte alltid är så uppenbara och avslöjar sin agenda.

När man tänker på det så är det ganska obehagligt egentligen. Det bästa vore ju om folk hade en skylt i pannan där det står precis hur man känner sig. 

Kär.

Snäll.

Givmild.

Ledsen.

Avundsjuk.

Arg.

Nej, det är inte lätt att läsa av folk och inte alltid lätt att förstå deras agerande eller deras tankegångar. Det är inte alltid lätt att komma ihåg att en del människor har baktankar, vill göra saker för egen vinnings skull och bara utnyttja andra. En del kan inte sätta sig in i andra människors situation och man kan bli förvånad över hur känslokallt de agerar. 

Det kan som sagt vara svårt att från början veta hurdana folk är. 

Vilken tur att jag inte tycker att det är lika komplicerat att andas, känna livsglädje och älska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar