lördag 18 februari 2017

Nån stark eller svag

Nån stark eller svag.

Jag vet många människor som är starka. Jag vet många som är svaga.

Men de allra flesta är nog både och. Starka ibland när det behövs och svaga ibland när livet är överväldigande.

Jag är stark eller svag.

Jag har varit extremt och oerhört stark när det har behövts. Ibland blir allt i livet väldigt intensivt och påtagligt och inte förrän man hamnar i en sånt skede vet man om man är stark eller om man bryter ihop. Det är ju så att livet inte är rosenblad och räkmackor jämt. Det händer hemska och svåra saker.
Man kan förlora ett barn, gå igenom en skilsmässa, en närstående dör, man förlorar jobbet, insjuknar i en svår sjukdom eller nåt annat lika hemskt.

Jag har varit väldigt svag och ledsen också. Det är ju andra sidan av myntet. Det är ju motsatsen till allt det starka och att orka stå stadigt som en klippa. Ibland måste man vara stark och motståndskraftig för att någon annan är den svaga och sårbara. Ibland inser man att man inte behöver vara just den starka klippan utan det är ok att få vara ledsen och svag.

Ibland blir man sviken och klarar det galant.

Ibland blir man sviken och bryter ihop totalt.

Jag tror det beror på vilken form man är i, alltså inte nödvändigtvis fysisk form utan mer psykisk form. Känner man sig trygg, stark och säker på sig själv är det lättare att hantera svårigheter än om man är osäker, rädd och känner sig utsatt. Det är hur som helst skönt att tänka tillbaka till svåra stunder i livet och inse så här efteråt, att det gick bra. Trots att livet kändes som botten på en lerig brunn just då, så kom solen och syret tillbaka. Det är skönt.Just här är jag stark och glad och hög på ramslöksdoft på Kinnekulle.


2 kommentarer:

 1. Var jag stark eller svag? När min älskade skulle dö frågade hon mig "är du ledsen för att jag ska dö?" Då orkade jag inte hålla emot utan alla känslorna vällde ut och jag grät tyst där jag låg vid hennes sida. Hon la sin hand på min höft så som hon alltid gjort när hon ville ge och få närhet. Hennes gest då hjälper mig att leva glad idag.
  Ellington

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan vara som starkast när man är som svagast. Det har jag upplevt flera gånger i livet. När det är som värst är man som starkast, som ett lejon, som en storm.

   Radera