lördag 25 april 2015

Ur barnamun

Det är så härligt med barn och hur de med sina öppna och glada sinnen formar sin omvärld efter de mått de har. När man blir vuxen blir man så stel och orörlig i sin form. Då har man stöpts in i skolans och vuxenvärldens alla krav och normer och fantasin torkar bort i huvudet. Så är det i alla fall för många vuxna men det är befriande skönt att försöka vara barn trots sin vuxenkropp. Att inte bara minnas hur det var att klättra i träd utan faktiskt göra det om man vill.

Jag har haft den äran att ha två småfolk boende hos mig under deras uppväxt och jag minns med glädje alla de ord och uttryck de använde som ju var helt logiska och naturliga när man tänker efter. Barn har ju nyss kommit hit och kan inte förväntas hitta överallt, så även med språket. Som vuxen borde man suga åt sig som en svamp när barn uttrycker sig på sitt eget vis och inte gå in och rätta dem. Det räcker med att prata som vanligt med dem och säga orden som de ska sägas, så snappar de upp det hela vad det lider.

Här kommer några guldkorn som barn, mina och andras, har sagt:

Cirkuspapper - silkespapper. Ett härligt och glatt ord som får hela dagen att gå i dur.

Vindruvstorkare - vindrutetorkare. Jamen om vindruvor är det man kan relatera till så varför inte? Dessutom är de goda.

Väggskal - tapeter. Ja! Ja, men så självklart. Behöver inte förklaras. Svenska akademins ordlista, byt genast!

Trillihopa - i betydelsen alla tre. Kom nu så går vi trillihopa. Toppenord!

Här lagg jag - här låg jag. När man inte riktigt fått kläm på starka och svaga verb. Och vem har det? Klart man kan säga att man lagg någonstans. Ligga, lagg, luggit liksom.

Glatt och nästan överentusiastiskt barn i mataffären springer fram till fiskdisken och skriker ut sin förtjusning över alla fiskarna. "Mamma, mamma de har både guldfiskar och silverfiskar här!" Ja visst hade de det, makrill och strömming. Härligt.

Det här med vad barn säger är ju ett kärt ämne. Mark Levengood har nog gett ut minst två böcker med citat och klokskaper från de små och ni har säkert själva en massa bra på lager.

Det gäller ju bara att lyssna och vara uppmärksam så sug åt er ni som är vuxna och umgås med bar, och klättra gärna upp i ett träd också nån dag!

Ett toppenbra foto på yngsta dottern som jag tog för många år sen. Sekunden senare hade hon ramlat ned. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar