tisdag 21 juli 2015

Götheborg

Förra helgen kom ostindiefararen Götheborg hit och la till i några dagar. Skeppet är på turné och anlöpte några hamnar i Vänern innan hon skulle vidare till bland annat Amsterdam och nånstans i England.


Folk vallfärdade ned till hamnen för att se skeppet och många ville också gå ombord.Galjonsfiguren var ett lejon i kungakrona och såg lite grann ut som Gripsholmslejonet med ett inte så lejonlikt grin. Googla på det så får ni se.Aktern och kaptenshytten. Det var fint att vara kapten och han hade till och med balkong att gå ut på.

Även om ett moln tornade upp sig lite hotfullt var det ett fantastiskt sommarväder den här helgen.Jo men henne skulle jag kunna tänka mig att segla en tur med. Om jag får vara kapten och bestämma vart vi ska och alla andra jobbar med segel och tampar. Jag ska stå på kommandobryggan och titta i kikare och peka med hela handen.

Det var en upplevelse att se även om det är ett nybyggt skepp. Förlagan var ju precis lika vacker.

Tänk att det ursprungliga skeppet 1745 gick på grund precis i hamninloppet till Göteborg efter att för tredje gången varit i Kina och hämtat porslin, siden, te och kryddor. De hade varit till sjöss i 30 månader och grundstötte 900 meter från förtöjningsplatsen. 

Ja så kan det gå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar