måndag 13 juli 2015

Sommarjobb

Sommaren när jag fyllt femton år hade jag mitt första sommarjobb.

Jag stod i en tobaksaffär och sålde tidningar, frukt, smågodis och såklart tobak.

Jag hade ett stort ansvar med tanke på min låga ålder får jag ju säga. Jag kom strax före åtta och låste upp, bar in dagens tidningsbuntar och sorterade ned växelkassan i kassaapparaten. Såg till att det såg fint och städat ut i affären och fyllde på olika sorters cigarrettpaket i hyllorna.

Det fanns stamkunder som stod och trampade och väntade utanför dörren och ville köpa tidningen, helst innan jag ens hunnit öppna. Ett gäng gubbar som alltid hade exakt växel och bara ville rycka åt sig en Nerikes Allehanda.

Sen kom gubben som alltid frågade efter en klase bruna, övermogna bananer för då kunde han pruta på priset. Han köpte också Expressen och sen gick han tvärs över gatan och satte sig på en bänk i skuggan. Där läste han tidningen noga medan han åt upp alla bananerna.

Det kom också en del skumma snubbar som ville bläddra i porrtidningarna som stod helt öppet i hyllorna. De stod med ryggen åt mig men jag hörde hur de bläddrade och prasslade med tidningarna och till sist fick jag säga till dem strängt att köpa tidningen eller gå därifrån. Herre gud att jag vågade!

Oftast satte de tillbaka tidningen och gick utan ett ord och gick.

En mamma kom in med sin lille son och han fick köpa lördagsgodis. På den tiden pekade man på varje godisbehållare och sa till expediten (jag) hur många man ville ha av varje sort.

"Salta fiskar, två stycken...så kan jag ta en gelégroda, nä förresten, två. Hur mycket kostar de? Jaha men då tar jag bara en. Och sen två harpluttar, två sockerbitar, hur mycket har jag kvar att köpa för nu?...."

När det var dags för betalning fick han en liten peng i sin hand och skulle betala själv. Då blev han blyg och vågade inte riktigt. Mamman manade på honom och sa till min förvåning "Se så Pelle, betala nu till tanten". TANTEN! TANTEN! Jag var femton år och hon kanske var tjugoåtta och hon tyckte att JAG var en tant.

Framåt eftermiddagen kom ägaren själv och parkerade sin bil precis utanför affären i inkörsporten mot gården, så ingen kom varken in eller ut. Sen kom han haltande in med käpp och frågade med lite arg röst om det gått bra, om jag sålt mycket och om det varit många inne i affären. Sen gjorde han i ordning en svart väska för morgondagens växelkassa medan han kedjerökte några cigarretter. Slutligen tittade han i på toaletten där lagret av cigarrettlimpor fanns och sen åkte han igen.

Vissa dagar var väldigt långsamma men jag hann verkligen uppdatera mig på allt som hände i kändissverige, alla de senaste sommarstilarna, stickning, virkning, bakning, foto och alla de tidningar som fanns i hyllorna. Ja förutom porrtidningarna då som jag inte var så intresserad av utan sorterade in längst bak i översta hyllraden så de som var intresserade skulle få sträcka sig ordentligt.

Varje dag läste jag Aftonbladet, Expressen, Nerikes Allehanda, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och varje dag tog jag en provsmakningsrunda i smågodiset. Jag var ju tvungen att kvalitetssäkra sortimentet.

I skyltfönstret hade gubben bestämt att frukten skulle ligga lite läckert uppdukat tillsammans med lite plastblommor, en duk och några flak ägg. Ja de där äggen är jag inte så säker på att nån någon endaste gång köpte. Inte undra på att bananerna blev bruna och fruktflugorna surrade när allt låg där i solen och marinerade. Det var sällan nån som köpte frukt, förutom bananmannen.

När det var dags att stänga räknade jag dagskassan och redovisade på en speciell lapp och la alltihop i en svart väska som enligt instruktion skulle gömmas inne på toa bakom alla limporna i väntan på morgondagen då ägaren skulle dyka upp och hämta den.

Om jag inte minns fel hade jag 9 kronor i timmen och 12 kronor i timmen när det var lördag. Det var tider det. Jag köpte en ljusgrön metalliclackad, svindyr 12-växlad cykel för nästan alla pengarna.

Året var 1980. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar