söndag 14 april 2013

Kall, torr och gratis


Bästa hotellfrukosten nånsin föregicks av den här flaskan champagne. Vi skålade på ett hotellrum och gick sen ner till frukostbuffén och var så härligt fnittriga och fulla av bubbel och glada förväntningar. Det är ett sällsynt bra sätt att börja dagen på, med ett glas champagne. Nu har man ju inte den möjligheten varje dag men ibland, nångång, då och då är det ljuvligt. Om förutsättningarna är semester, hotell, sovmorgon, födelsedag, solsken och mycket trevligt sällskap kan det inte bli fel.

Jag läste en bok om en läskedryckstillverkare där man fick veta att läsken Champis från början hette champagneläskedryck och lanserades som en dryck med champagnesmak. Kanske är det därför den numera heter Champis? Den lanserades som mer exklusiv än alla andra läskedrycker och skulle serveras väl kyld till finare maträtter.

Det lär förresten ha varit Winston Churchill som sa att champagne ska vara kall, torr och gratis.

Vad ska man göra med all denna information då? Tja, kom ihåg det nästa gång du knäcker en flaska champagne eller för all del en flaska Champis. Bara lite värdelöst vetande apropå champagne.

2 kommentarer:

  1. Intressant tycker jag! Och jag gillar ju både champis och champagne :)

    SvaraRadera
  2. Vad bra, då vet du att Champis är vardagsversionen av champagne då. Ursprungsreceptet som är hemligt finns på dryckestillverkaren Roberts i Örebro. Också värdelöst vetande ;)

    SvaraRadera