torsdag 25 april 2013

Något på spåren




Det är konstigt att det kostar så mycket att åka tåg och buss. Jag alltid tänkt att all kollektivtrafik skulle vara gratis eller kosta kanske en guldtia oavsett hur långt man ska.

Jag ville egentligen åka tåg till Stockholm nu i helgen men fyra vuxna tur och retur mellan Skövde och Stockholm en söndag i april kostade nästan 4 000 kronor. Det var inte ens förstaklassbiljetter där ju frukost och nystruken morgontidning borde ingå. Det dyra priset gjorde att vi valde bilen istället vilket är tråkigt eftersom tåget ändå gick.

I staden där jag bor är det numera en omöjlighet att spontanåka buss inom stan och ut på landsbygden. Man måste veta om i förväg att man kan komma att vilja ta bussen, köpa ett plastkort och ladda med minst 200 kronor och sen ha det som betalningsmedel när man kliver på bussen.
Nu förstår jag såklart att det man velat komma undan från är kontanthanteringen för chaufförerna men man kunde kanske ha haft en sån där inbrottssäker box som föraren kunde deponera pengarna i allt eftersom.

Eller som jag tänkte - det är gratis, välkommen ombord på bussen, åk vart du vill, åk hur många som helst och när ni vill. Det är nog inte många som kommer att välja bilen under förutsättning att de har bussen inom rimligt avstånd från där de befinner sig. 

Man kan dra paralleller till Hop on-Hop offbussar som finns i många europeiska storstäder. Man köper dagsbiljett eller tredagarsbiljett på ett biljettkontor och sen är det fritt fram att åka hur mycket man vill och få guidning med hjälp av hörlurar. Det är så praktiskt att bara hoppa av där det ser fint ut, se sig runt och sen ta nästa buss som kommer förbi. I en sån situation skulle man ju aldrig välja att hyra en bil och åka runt med den i stan.

Tänk också så enkelt det skulle vara att vara utländsk turist eller besökare från en annan del av Sverige. Inget krångel med biljetter och zoner, rabatter för studerande eller pensionärer eller brådska att hinna köpa biljetter innan det är dags för avgång. Nu förstår jag att det är en utopi men visst låter det rimligt ändå. Stor och utbyggd kollektivtrafik och minimalt med biltrafik i städerna. Självklart behövs bilen för en massa andra ändamål men tänk tanken en stund. Bussen är gratis och går ofta, bilen kostar pengar så fort du startar den. Vad väljer man?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar