Här kör jag en näve pappersflingor med två-tre deciliter vatten till vällingliknande konsistens.
Det blev nästan en tiolitershink full så nu kan jag hålla på en stund.
Guskbräda och fuktad filt redo. Likaså näten med ovanpåliggande träram. De används för att fånga upp pappersmassan och forma ett ark.
Pappersmassan i en stor svart balja. Nu går det på fingertoppskänsla och erfarenhet hur tjock massan ska vara och hur man hanterar ramen när man fiskar upp massan.
Allra första arket klart. Jag gjorde några vita först.
Man för ner nätramen med träramen ovanpå, skopar med en svepande rörelse upp pappersmassan och skakar försiktig i två riktningar så man får en jämn mängd massa fördelad över nätet och får fibrerna att kroka ihop så pappret blir hållbart.
Bara till lyst för att det är så vackert! Jag använde rosenblad, vipporna från grässtrån, ormbunke, lavendel och daggkåpa. Man kan ta nästan vilka som helst blommor och blad. Det enda jag provat som inte blev fint, tyvärr, är syrén. Blommorna vissnade i pappret och blev bruna. Det såg lite trist ut.
Detta kan bli brevpapper, inbjudningskort, ett grattiskort till nån som fyller år eller nåt annat fint.
Nu är första bunten papper klara och ligger i press så allt överflödigt vatten rinner ut.
Under tiden fyller jag på med nya blommor och blad i nästa bad. Det blir nog minst lika många papper till.
Medan pappret ligger i press blir det kafferast för pappersmakaren.
Åh nej! Mitt i kaffestunden måste jag flytta in alla sakerna i garaget för det kommer en rejäl skur. Man vill ju inte spä ut pappersmassan ännu mer.
Pappersarbetaren som hoppade över kafferasten övervakar ordningen i garaget. När regnet dragit förbi flyttar jag ut tillverkningen i trädgården igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar