tisdag 9 september 2014

Vid regnbågens fäste finns en kruka guld



Om mindre än en vecka är det valdagen. En oerhört viktig dag.

Då SKA man gå och rösta! 

Man kan säga bör eller kan eller något annat men jag säger SKA. Eller förtidsrösta om du inte kan gå till din vallokal på själva valdagen.

Såhär är det: 

Allting i livet är politik och är du det minsta intresserad av ditt eget liv och dina livsförhållanden så har du också politiska åsikter. Tänk efter själv. Du föds med hjälp av personal på ett sjukhus. Din mamma fick bedövning om hon ville och kejsarsnitt om det blev fara för ditt liv. Vägen till sjukhuset var förmodligen asfalterad och skyltad. Sen är dina föräldrar hemma och sköter om dig med hjälp av föräldraförsäkringen och när du är lite större får du kanske komma till en dagmamma eller förskola som kommunen du bor i ansvarar för och driver med hjälp av utbildade medarbetare. Så här fortsätter det sen genom skolåren med lärare, fritidspedagoger, lokalvårdare och skolbespisningspersonal. 

Vårdcentral för öronbarn och andra sjuklingar. 

Glasögon för de som behöver det. 

Kryckor och gips om du bryter benet.

När du blir äldre kan du själv välja gymnasieskola och börja vägen mot din framtid och din framtida utbildning. Då måste du kanske flytta till en annan ort och söka bostad eller studentrum. Sen blir du kär och flyttar ihop och får barn och cirkeln börjar om igen. Till sist blir du gammal, ser och hör sämre och måste få hjälp för att kunna bo kvar i huset ni haft i fyrtio år. Efter ett lårbensbrott, en cancerdiagnos eller en stroke måste du flytta till ett äldreboende och vänja dig vid att få hjälp med att skära maten och torka dig i ändan.

Under alla dessa händelser i ett liv följer en lång rad politiska beslut. 

Hur ska vi ha det med sjukvården? Ska det vara möjligt att få vård utan att ha en egen sjukvårdsförsäkring eller att betala stora summor pengar för vård i ett kritiskt och utsatt läge i livet. 

Hur ska vi ha det med föräldraförsäkringen? För det första är det fantastiskt att den ens finns. Det vi är vana vid tar vi ofta för självklart men hur vill vi göra med de där gyllene dagarna, ska de kvoteras, ska det finnas fler eller färre dagar? 

Hur vill vi ha vår skola för barnen som sen ska sköta landet när vi vuxna är gamla? Ska det inte finnas välutbildade lärare och fritidspedagoger och tillräckligt många av dem för att barnen ska få den utbildning de har rätt till och det utrymme för lek och utveckling som är så viktigt under uppväxten? 

Hur vill vi som är vuxna nu, vi som håller landet i gång och styr över framtiden, ha det om några årtionden när vi är gamla och skröpliga och trötta och ska vårdas på äldreboenden? Vill vi inte ha personal som har utbildning och bo i en trivsam och empatisk omgivning? Där ska vi tillbringa vår sista tid i livet, vår sista tid på jorden,

Allt det här som jag gett exempel på är ju själva livet och själva livet styrs av politik. 

Så här är det: Allting i livet är politik. 

Sjukhuset där du föds, vårdas för lunginflammation och där du kanske dör, är byggt efter ett politisk beslut. Vården styrs av politik, skolorna byggs och styrs tack vare politiska beslut, vägarna du kör på - politik, glasögonen till barn som ser dåligt - politiskt beslut, åkrarna som ligger i träda eller odlas för fullt - politik, export av svenskproducerade varor - politik, import av sånt vi inte har eller kan tillverka själva - politik.

Därför är det så viktigt att rösta. Om du är intresserad av ditt eget liv så är du politiskt intresserad. Det gäller bara att ta reda på hur dina politiska mål ser ut. Gå in på partiernas valstugor och prata med dem eller gå in på deras hemsidor och läs deras partiprogram. Det tar inte så värst lång stund och är väl värt det. 

Enkelt!

Låt oss se till att den där krukan med guld vid regnbågens fäste kommer oss alla tillgodo! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar