torsdag 24 april 2014

24. Återblick



Att bläddra i gamla fotoalbum ger ju en omedelbar återblick till det som en gång var och en nostalgitripp av stora mått. 

Här har jag bläddrat fram till ett foto från 60-talet då livet var enklare och allt var svartvitt. Jag var liten då, troligen 1,5 år, och här sitter jag på en hemmasnickrad bänk nere vid sjön vid farmor och farfars sommarställe där jag och min syster var varenda sommar i hela vår barndom och uppväxt, precis som min pappa och hans bror. På min ena sida hukar pappa och på min andra sida sitter hans mormor Ester. Hon är klädd i blommig sommarklänning, kofta och hatt. Såklart. För så var det då. 

Jag minns inte just det här tillfället då fotot togs, men jag minns de blommiga klänningarna gammelmormor hade, bänken där vi la handdukar och kläder innan vi badade och självklart minns jag känslan av att vara där. Sjöns klara vatten, bryggans trä under fötterna, stentrapporna upp till huset, det långa daggvåta gräset längs med trapporna där lysmaskar kröp fram under de mörka augustikvällarna. Jag minns kräftfiske, evigheter av mörtmete och roddturer i båten, fika på bryggan och ännu ett bad med snorkel och simfötter.

Tänk vad ett foto kan väcka liv i smakminnen, doftminnen och känslor.


Fotograf: okänd. Det kan vara min mamma eller min farbror.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar