onsdag 19 november 2014

17. Hepp! Dagens tv-tips.

Jaha, dagens tv-tips kommer två dagar för sent. Men det jag vill tipsa om, både hissa och dissa är Historieätarna på SVT 1 på måndagar 20.00. Historieätarna är ju en serie så tipset funkar hyfsat bra fast det är onsdag idag.

Jag tycker att det är en strålande idé att kombinera historia med folklivsforskning och mat genom många hundra år och slå samman det till ett underhållande program med både roliga och sorgliga inslag.

Roligt är det när programledarna Lotta och Erik modigt smakar på allt som serveras vare sig det är harpastej, sill i svagdricka eller potatismos med jordgubbssylt. Sorgligt är det när man påminns om fattigdomen som gjorde att människor fick koka soppa på gräs och örter och lägga i en bit läder för att få lite smak på anrättningen. Barkbröd, cikoriakaffe och all denna gröt, uppfinningsrikedomen är ju oändlig men det är sorgligt med fattigdomen.

Dock håller jag med bloggaren Karin på Karins Konstgrepp som skriver om det orimliga i att Erik Haag gång på gång känner en längtan och en självklarhet i att klä av sig och visa snorren för kostymören och röven för kameramannen. Vad är vitsen?

Dessutom ägnade han sig åt att prata i munnen på inbjudna gäster i det första avsnittet som sändes i måndags. Det är ju både ohyfsat och tröttsamt. Man kan inte som programledare ställa en fråga och sen fjanta bort svaret genom att spela apa och prata i munnen på den inbjudna experten.

Tumme upp för Lotta Lundgren och programmet som helhet.

Tumme ned för Erik Haag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar