tisdag 12 mars 2013

Jag blundar med dalögat



Alperna - så väldigt vackert!

Det är ju verkligen så där som man bara trodde att det såg ut på film, som i Sound of Music när getterna betar på gröna branta sluttningar, blommorna lyser som färgklickar i det gröna och bergen reser sig höga. Små alphus med vattenfall av hängpelargoner från joddlarbalkongerna, de FINNS! Alperna är så makalöst vackert och så makalöst otäckt.

De där bergen är höga, branta och vassa. Hur kan det vara möjligt att bo där och färdas mellan dalarna utan att klättra upp på bergväggarna och bygga vägar där? Nej det är inte möjligt. Man har byggt vägar som bitvis hänger ut som en liten balkong på den lodräta bergväggen. Vägarbetarna som lagar vägar och räcken står vid kanten, vinkar och ser glada ut. Två decimeter bakom dem stupar berget tvåtusen meter ner i dalen och det bekommer dem inte. Getterna skuttar glatt mellan stenblocken och de små killingarna som knappt lärt sig vad farligt betyder, skuttar efter.

Janne och jag åker motorcykel, en tung Harley, längs dessa vägar. Jag upprepar för mig själv att det är vackert. Naturscenerier, getter och alphus susar förbi. Sen blir naturen lite mer hotfull, klipporna vassare och nästan lodräta. Jag sneglar till höger om oss där små decimeterstora stenar är det enda som avskärmar vägen från stupet. Det känns inte så rimligt. Nedanför oss rusar världen ned i avgrunden. Magen knyter sig och jag blundar med dalögat och stirrar på den vänstra vägrenen in mot berget, där små gula och röda blommor obekymrat vajar i vinden.

Blunda med dalögat var mitt mantra under hela överfarten över Alperna. Passo Rombo, Italien var den värsta passagen och då hyperventilerade jag så visiret immade igen och vi fick stanna och jag fick gråta en stund mot Jannes axel. När vi väl kom ned i nästa dal och passerade in i Österrike fick vi ett klistermärke där det stod Passo Rombo. Det var som hos tandläkaren när man var liten. Det otäcka är över och här får du en belöning.

Men det är vackert, väldigt vackert om man blundar på dalögat.

Om ni tittar på Youtube finns hemska klipp på folk som kör Passo Rombo på motorcykel fast mycket fortare än vad vi tog oss över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar