lördag 9 mars 2013

Ta en kaka till



Fika. Kaffe. Saft. Småkakor. Mjuk kaka. Bulle. Tårta.

Det är en djupt förankrad tradition att bjuda på ordentligt med dopp när man dricker elvakaffet eller trekaffet. Förr var det en dyr lyx med vetemjöl och att baka söta kakor med mjölet var ett sätt att visa sin välfärd och rikedom. Så är det inte riktigt längre men jag uppskattar verkligen om någon ansträngt sig och bakat en kaka när de bjudit in mig på kaffe. Jag tycker att man med fördel kan dricka kaffe när som helst men man behöver inte vräka på med sju sorters kakor.

Idag blir det klassiskt trekaffe och lite firande av födelsedag. De kommer att få doppa hembakta havrekakor med en doft av kanel, hemgjorda chokladbakelser med hallon och vispgrädde och glasstårta som inte alls är hemgjord. Det kommer att bli gott och framför allt trevligt, roligt och mysigt att fika tillsammans.

Fika är förresten en ordlek med ordet kaffe. Man vänder på stavelserna och pratar baklänges. Det är lite mer än hundra år gammalt, uttrycket fika. Ursprungligen betydde det dricka kaffe men numer inkluderar man gärna söta tillbehör eller en smörgås. Vad vill ni ha till ert kaffe?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar