torsdag 14 mars 2013

Liv på jorden och i rymden


Titta på bilden, jo man ser ju att det är ett blad med vackert röda bladnerver. Men det kunde lika gärna vara ett foto av vårt egen kropps ådernät. Förutom att vi generellt sett inte är lika gröna.
Allt liv på jorden har många gemensamma nämnare och allt liv har ju utvecklats ur en och samma cell en gång. Sånt är nästan lite jobbigt att tänka på. Hur allt liv på jorden är besläktat och hur evolutionen gjort oss olika på utsidan men lika på cellnivå.

Lika jobbigt är det att tänka på rymden och försöka föreställa sig hur stort det är. Hur liten jorden är i vårt solsystem och hur litet vårt solsystem är i galaxen Vintergatan. Avstånd som mäts i ljusår, hur långt ljuset färdas på ett år, ETT ÅR! Ni hör ju! Aaah, det börjar knipa i magen redan nu. Jag har svårt för rymden men är samtidigt oerhört intresserad. När jag var liten hade jag en bok om solsystemet, stjärnbilder och formationer på norra och södra halvklotet. Mittuppslaget var självlysande vilket givetvis var det bästa. Då fick jag ladda boken under en lampa och sen krypa in i en garderob och få rysningar av härligheten.

Nej slutfilosoferat nu, det tär på krafterna. Tar en kopp te istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar