torsdag 21 mars 2013

Smal och hårlös


SMAL:
Det är inte snyggt med tjocka tjejer?

Jag har följt debatten i media om skyltdockors smalhet kontra de s k fylliga dockorna som enlig min mening ser helt normala ut. Om man går ut på nätet och tittar på klädkedjors hemsidor ser man en del riktigt skrämmande exempel på sjukligt magra skyltdockor. Där står dockorna anorektiskt smala i skyltfönstret med ben så tunna att de ser ut att gå av om en vindpust drar förbi. Under kläderna ser man tydliga konturer av revbenen. Vackert? Deras kunder, framför allt unga tjejer ska förledas att tro att det är så man ska se ut för att bli accepterad och anses vacker. Som om det är det viktiga här i livet!

De fylliga, mulliga, plusmodellskyltdockorna som bland annat Åhléns har i sina skyltfönster ser helt normala ut. De ser ut som en frisk tjej ska se ut. Kurvor, bröst och höfter. Nu är ju givetvis inte alla stöpta i en och samma form. Det är såklart hälsosamt med både smala och fylligare tjejer, det beror ju på arv och miljö och man kan ju vara smal och sjuk och fyllig och frisk, eller tvärtom! Men det ideal som skönhetsproducenter, reklammakare och klädkedjor i årtionden har prackat på oss konsumenter håller kanske på att luckras upp en aning.

Fast vi har ju inte kommit längre än att de normala tjejerna fortfarande kallas för plusmodeller förstås.

Dessutom har alla manliga skyltdockor stöpts i en och samma form. Där sker inga reformer över huvud taget.

OCH HÅRLÖS:
Det är inte heller snyggt med håriga tjejer?

Här ska stråna bort även om det är ljusa fjun. Marknaden svämmar över av cremer, apparater och remsor som ska ta bort oönskad hårväxt. Vem har sagt att den är oönskad? Hårstråna sitter ju där av en anledning. Män som generellt har mer kroppsbehåring behöver ju uppenbarligen ha den kvar. Av vilken anledning? De behöver ju inte vara mer värmeisolerade när de ger sig ut på stäppen för att jaga. Nu finns det ju kläder i funktionsmaterial. Nä, fram för mer vaxremsor för mäns armhålor, långtidsverkande cremer för rygghår och epilatorer som smärtfritt drar loss hårstråna från mäns ludna ben så de blir sådär härligt lena och släta.

Det där sista var ju lite ironiskt, jag tycker ju inte att man ska bemöta dumheter med andra dumheter. Istället tänker jag som så, att killar tycker ju ofta att tredagarsstubb är sexigt och då kör jag också på den stilen nu. Nä du vet, tredagars, säger jag bara och fäller upp armhålorna mot solljuset.

Många hävdar ju att det är skönt och känns fräscht att vara nyrakad och att det är därför de gör det. Ja men bra, då hjälper vi killarna på traven att komma till den platsen där de också upplever den fräscha känslan av en nyrakad kropp. Eller kanske kan man bestämma att varje gör som varje vill och låter alla andra vara ifred.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar